εξοικονομω κατ οικον δικαιολογητικα

εξοικονομω κατ οικον δικαιολογητικα

Ποια είναι όλα τα απαραίτητα για το πρόγραμμα εξοικονομω κατ οικον δικαιολογητικα ανά φάση του έργου. Θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση των φάσεων του έργου και μετά θα δώσουμε αναλυτικά όλα τα απαιτούμενα για το εξοικονομω κατ οικον δικαιλογητικα όπως αυτά προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις.

εξοικονομω κατ οικον– Βήματα και δικαιολογητικά.

Πρώτο βήμα προέγκριση – δικαιολογητικά

εξοικονομω κατ οικον δικαιολογητικα

Η προέγκριση είναι το πρώτο βήμα όπου ο δικαιούχος θα πρέπει να πάει στην τράπεζα για να εξεταστεί το αίτημα υπαγωγής στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον  και κατά  πόσο μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα και με ποιους όρους (ποσοστό επιδότησης, δάνειο κλπ).

Παράλληλα θα πρέπει να προσκομίσει και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που είναι:

  • Φωτοτυπία   2 όψεων της αστυνομικής ταυτότητας η του διαβατηριου
  • Φωτοτυπία εκκαθαριστικού εισοδήματος της προηγούμενης οικονομικής χρήσης και απόδειξη κατάθεσης του μισθού εάν ο δικαιούχος είναι εργαζόμενος, ενώ εάν ο δικαιούχος είναι συνταξιούχος απαιτείται το αποδεικτικό της σύνταξης (που μπορεί να είναι εκκαθάριση του τριμήνου ή η πληρωμή της συντάξεως από το ταμείο). Αν ο δικαιούχος είναι επιχειρηματίας η ελεύθερος επαγγελματίας απαιτούνται εκκαθαριστικά του τρέχοντος οικονομικού έτους και του προηγουμένου, καθώς και έγγραφα  που δείχνουν τα έσοδα των αντιστοίχων ετών(μπορεί να είναι ισολογισμός Ε3).


exoikonomo kat oikon dikaiologetika

 

Δεύτερο βήμα κατάθεση δικαιολογητικών για έγκριση.

Αν εγκριθεί η προέγκριση  ο δικαιούχος θα πρέπει να φροντίσει να υλοποιηθεί η ενεργειακή επιθεώρηση να εκδοθεί το ενεργειακό πιστοποιητικό και να δοθούν στην τράπεζα μαζί τα παρακάτω δικαιολογητικά έτσι ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έγκριση του προγράμματος είναι:

  • Φωτοτυπία ταυτότητας η διαβατηρίου
  • Φωτοτυπία της οικοδομικής άδειας – σε περιπτώσεις που δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια θα πρέπει να προσκομιστούν έντυπα που να πιστοποιούν ότι η οικοδομή έχει κατασκευαστεί νόμιμα (π.χ. ένταξη στο νόμο Τρίτση, έντυπο τακτοποίηση αυθαίρετων κ.α.). Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι αν η κατοικία έχει αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν τακτοποιηθεί τότε δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον.
  • Πιστοποιητικό για την ενεργειακή απόδοση της κατοικίας- διαμερίσματος, μονοκατοικίας ή πολυκατοικίας. Στο ενεργειακο πιστοποιητικο αναγράφεται η ενεργειακή κλάση του ακίνητου προς υπαγωγή αλλά και τα σενάρια για την ενεργειακή αναβάθμιση του.
  • Έντυπο παρεμβάσεων. Σε αυτό το έντυπο  γίνεται η αναλυτική καταγραφή των προμηθειών-εργασιών ορίζεται η μονάδα μέτρησης (τετραγωνικά μέτρα, τεμάχια κ.α). Παράλληλα δίνεται το αναμενόμενο ποσό της ετησίας εξοικονόμησης ενέργειας, εάν αλλάζει η ενεργειακή κλάση του ακινήτου.
  • Χρειάζονται επίσης και τα φορολογικά στοιχεία του ιδιοκτήτη αλλά και του ακινήτου όπως αυτά προκύπτουν από το Ε1-δήλωση Εισοδήματος, πρόσφατο ΕΤΑΚ-E9.
  • Υπεύθυνη δήλωση του η των ιδιοκτητών για το σύμφωνο με τους όρους του προγράμματος και την έγγραφη αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα.
  • Προφορές από εργολάβους και προμηθευτές για τις εργασίες που πρόκειται να υλοποιηθούν από το πρόγραμμα.

Αυτά είναι λοιπόν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το πρόγραμμα εξοικονομω κατ οικον δικαιολογητικα που θα πρέπει να συγκεντρωθούν από τον ιδιοκτήτη και να κατατεθούν σε μια από τις 4 τράπεζες που διαχειρίζονται το πρόγραμμα.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s