αυθαιρετα

αυθαιρετα

«Από τη δημοσίευση του παρόντος απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης», Ν.4014/2011, ΦΕΚ. 209/21.09.2011». Αυτό ουσιαστικά είναι και το βασικό κομμάτι του νόμου για τα αυθαιρετα. Στην ουσία δεν μπορεί να γίνει συμβολαιογραφική πράξη σε ακίνητο (εκτός ενοικιάσεων), που να μην έχει τακτοποιηθεί από αυτήν τη διαδικασία. Σε περίπτωση καθ΄ όλα νόμιμου ακινήτου ή αδόμητης ιδιοκτησίας, απαιτείται η υπαγωγή στη διαδικασία και η έκδοση αντίστοιχης βεβαίωσης από μηχανικό. Σε περίπτωση δόμησης άνευ αδείας ή ύπαρξης διαφωνίας με την νόμιμη οικοδομική άδεια (αυθαιρεσία) τότε η αυθαιρεσία οριστικοποιείται με την υπαγωγή σε διαδικασία τακτοποίησης και την πληρωμή ενός μειωμένου (σε σχέση με πριν) προστίμου και την έκδοση – βεβαίωση μηχανικού.

Χρόνος υπαγωγής για τα αυθαιρετα : Η τελική ημερομηνία υπαγωγής είναι η 30/6/2012. Αυτό σημαίνει ότι (κατά πάσα πιθανότητα) από τότε και μέτά θα επανέλθουμε στο παλιό καθεστώς τακτοποίησης με τα υπέρογκα πρόστιμα.Ισχύς υπαγωγής: Η «άρση» της αυθαιρεσίας ισχύει για 30 χρόνια, στα οποία το ακίνητοθεωρείται προσωρινώς «νόμιμο» και μόνο τότε μπορούν να συσταθούν μεταβιβάσεις ,αγοραπωλησίες ή οποιοδήποτε άλλο εμπράγματο δικαίωμα.

Φορείς υλοποίησης για τα αυθαίρετα : Οι διαδικασίες τακτοποίησης γίνονται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία αρμόδιου μηχανικού, ο οποίος σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ είναι υπευθυνος για την έκδοση βεβαίωσης περαίωσης της διαδικασίας χωρίς την εκδοση της οποίας δεν είναι δυνατή οποιοδήποτε συμβολαιογραφική πράξη για το ακίνητο.Ο αρμόδιος μηχανικός είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της υπαγωγής, καθώς και για την εκπόνης αντίστοιχων σχεδίων (τοπογραφικά , αρχιτεκτονικά). Εκπόνηση δηλαδή μιας mini «άδειας».Η αμοιβή του μηχανικού είναι πλέον υπό ελεύθερη διαπραγμάτευση. (Ν.4038 ΦΕΚ 14 Α’/02.02.2012). Για τους λόγους αυτούς είναι ορθό τουλάχιστον να ελεχθεί οποιοδήποτε ακίνητο για το οποίο οι ιδιοκτήτες του έχουν αμφιβολία όσον αφορά την εφαρμογή της εγκεκριμένης από την πολεοδομία νόμιμης οικοδομικής αδείας. Από τη διαδικασία εξαιρούνται ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε δασική έκταση, σε αρχαιολογικό – διατηρητέο χώρο, σε δημόσιο – κοινόχρηστο χώρο σε ειδικές ζώνες αιγιαλού, σε κορυφογραμμές.Το ύψος του προστίμου είναι κατά 85% μειωμένο σε ακίνητα προ του 1983. Τέτοιου είδους αυθαιρετα ακίνητα είναι μεγάλη ευκαιρία να τακτοποιηθούν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s